Jak zařídit obývací pokoj s kuchyní + inspirace

2.8.2017

V posledních letech je oblíbené propojení obývacího pokoje a kuchyňského koutu – díky tomu může být v kontaktu celá rodina a prostor zpravidla působí otevřeně a vzdušně. Často se však v bytech a v menších rodinných domcích naráží na problémy s vyžitím prostoru a dispozicí. Jak tedy zařídit obývací pokoj, pokud v něm má být i jídelna, kuchyně či dokonce i lůžko pro pravidelné spaní?

obývací pokoj s kuchyní

Aby kuchyň s obývacím pokojem působila harmonicky...

Skloubit všechny tyto požadavky do prostoru o 25 – 35 m2, tomu se říká výzva pro profesionála. Nesmíme zapomínat, že kuchyň s obývacím pokojem se stávají centrem, kde se rodina každý den setkává – ať už u vaření, jídla, hraní, psaní úkolů, sledování televize či spánku. Proto by měl prostor obsahovat několik zón – což je nelehké zadání, když se často jedná o hru s centimetry.

Pár dobrých rad pro zařízení obývacího pokoje

1. Obývací pokoj slouží k setkávání lidí – myslete na dostatek prostoru pro pohyb (lépe je volit méně nábytku a místo velké sedací pohovky použít více malých křesel či pufů).
2. Světlo a světlé barvy zvětšují prostor. Doporučuji také zakomponovat zrcadla či dekorativní kovové prvky. Vhodné je i sklo, průhledný plast, tapety s kovovými vzory, kameny, perly či lesklé lastury.
3. Dejte přednost nepřímému osvětlení před centrálním lustrem. Doplňkové lampičky vám udělají dobrou službu a vytvoří skvělou atmosféru.
4. Volnost pro rodinu i nábytek – skvěle vypadá „levitující“ závěsný nábytek, který je téměř vždy požadavkem pro zakázkovou výrobu.
5. Televize by vždy měla být kolmo k sedací soupravě. Vhodné je také využít kloub pro natáčení do stran. Vzdálenost TV a sezení se odvíjí od velikosti televize.

 

Jak vyřešit spaní v obýváku?

Z ložnice jste udělali dětský pokoj a přemýšlíte, jak vyřešit spaní v obýváku? V každém případě si vyberte kvalitní rozkládací pohovku, která bude splňovat požadavky pro každodenní spánek. Postel může být také vestavěná ve stěně či skrytá pod zvýšeným pódiem. V blízkosti lůžka by neměl chybět úložný prostor pro lůžkoviny. Soukromí zajistí například dekorační příčky či odlehčené skleněné plochy.

A když je součástí obývacího pokoje kuchyňský kout?

Při spojení dvou a více odlišných prostorů se nesmí zapomenout na kompaktnost prostoru, jeho vzdušnost a estetiku.

  • Styl obývacího pokoje a kuchyňského koutu by měl být jednotný, ale zakomponování akcentů z jiného stylu je vítáno – působí hravě.
  • Do celého prostoru pořiďte jednu podlahovou krytinu – prostor se tím opticky sjednotí a zvětší.
  • Při výběru kuchyňských spotřebičů sledujte jejich hlučnost v decibelech.
  • Dobré je také volit multifunkční věci, které šetří místo. Například rozkládací stůl, nevšední úložné prostory, víceúčelové předměty, ...

JAK NAVRHNOUT KUCHYŇ?

Inspirace a rad není nikdy dost

Prohlédněte si pro inspiraci fotografie nebo některé z mých realizací. Pokud zrovna řešíte propojení obývacího pokoje, kuchyně či ložnice, mám spoustu zajímavých nápadů, jak toto nelehké zadání vyřešit. Kontaktujte mě, domluvíme si nezávaznou schůzku a vymyslíme nevšední řešení.

Vaše Markéta Vondráčková

4