Velký přehled podlahových krytin do kuchyně

13.6.2017

Trh nabízí mnoho typů podlah. Jak si ale v široké nabídce vybrat? Připravila jsem pro vás velký přehled podlahových krytin do kuchyně – podíváme se na novinky i podlahové evergreeny a na závěr přidám špetku mých designérských zkušeností.

Přemýšlíte, jakou podlahu zvolit do kuchyně?

Podobně jako při jiném rozhodování při výběru vybavení interiéru, i zde záleží, čím se budete řídit. Vaše rozhodnutí stojí na čtyřech pilířích: praktičnost, cena, vzhled a trendy. Podlahy jsem pro přehlednost roztřídila do několika základních kategorií. Pojďme se podívat, jakou podlahu (ne)vybrat do kuchyně a proč.

podlaha do kuchyně

Novinky na trhu

  • Betonová stěrka – má vyšší pořizovací cenu, je náchylnější na oděr, ale skvěle vynikne v moderním interiéru.
  • Kamínková podlaha zalitá pryskyřicí – známá také jako „kamenný koberec“ má využití v interiéru i exteriéru, má kročejový útlum a snadnou údržbu.
  • Cementová keramika – je velmi efektivní, ale pozor na oděr.

Nejoblíbenější podlaha do kuchyně

V posledních několika letech stoupá obliba vinylu, který je vhodný nejen do kuchyně, ale také do koupelny, protože mu nevadí voda. Dalšími výhodami je, že je nehlučný, dobře se udržuje a je pocitově teplý.

  • Vinyl měkčený – pokládá se podobně jako koberec (např. Novilion).
  • Vinyl tvrzený (lepený i nelepený) – pokládá se stejně jako plovoucí podlaha.

Stálice a podlahové evergreeny

  • Keramika – je praktická a pokud se nepoužije podlahové topení, tak i studená. Pro bezpečnost doporučuji protiskluzovou úpravu.
  • Kámen – nákladnější na cenu a pokládku, při správné péči vyniká dlouhou životností.
  • Marmoleum – jedná se o přírodní a ekologický materiál, pořizovací cena je vyšší, bez problému odolá vlhku v kuchyni.
  • Vinyl – je cenově dostupný, příjemný na dotek a při správné pokládce odolá vlhku.
  • Lamino – do kuchyně je nevhodné (nesnáší se s vodou), na dotek je studené a při chůzi hlučné.
  • Dřevo – je teplé, nadčasové a dražší, Neprospívá mu dlouhodobá vlhkost, lze jej však naimpregnovat a hodí se i do kuchyně. Potřebuje však větší péči.
  • Korek – cenově dostupný a na dotek příjemný, nyní však vyšel z módy.

Co do kuchyně nepatří?

  • Koberec – je nehygienický, špatně se čistí.
  • Levný laminát – snadno se poškodí vodou a po pádech předmětů je podlaha nevratně poškozena.
  • Bílé spáry – bílá kuchyně vypadá elegantně, zapomeňte však na bílé spáry – nikdy nezůstanou čistě bílé, časem zešednou a budou působit ušmudlaně.

JAK NAVRHNOUT KUCHYŇ?

Výběr podlahové krytiny do kuchyně a mé rady

Podlahová krytina v kuchyni patří společně s okny a dveřmi mezi dominanty a tvoří základní kámen interiéru. Sjednocení těchto prvků vytvoří kompaktní vzhled. Celkově nevidím ráda, když má každý prostor jinou podlahovou krytinu – prostor se rozbije a bude působit menším, stísněnějším dojmem. Zpravidla do interiéru navrhuji 2-3 druhy krytin. Jestliže je kuchyň, jídelna a obývací prostor jeden velký prostor, vždy doporučuji zvolit jednotnou podlahovou krytinu, která může být samozřejmě nějakým zajímavým prvkem propojena (například cementovou keramikou). Tím se dá částečně splnit sen, že v interiéru nebudou prahy a přechodové lišty.

podlaha do kuchyně

Další krytina může nastat v koupelně, kde stále kralují oblíbené dlažby. I zde lze však dlažbu nahradit odolným vinylem. Další náročnou zónou je vstupní chodba, kde doporučuji kámen či keramiku – tyto materiály skvěle odolají případnému poškrábání od kamínků, které si přinesete v podrážkách.

Zapomeňte na zdlouhavé hledání ideální podlahy

Chcete poradit s výběrem? Zajímají vás další rady? Ať již potřebujete konzultaci, nebo chcete navrhnout celý interiér, neváhejte mě kontaktovat. Ráda se o své zkušenosti s vámi podělím.

Vaše Markéta Vondráčková

 

4