Vintage styl bydlení

28.5.2021

V posledních letech vládne téměř ve všech moderních interiérech minimalismus. Ovšem mít to doma až moc jednoduše zařízené a strohé není nic pro vás? Máte rádi spíše osobitý, zajímavý a “živý” interiér? Pak by vás mohl zajímat právě vintage styl bydlení.

vintage styl

Co je vintage styl bydlení?

Odpověď na otázku, co je vintage styl bydlení není úplně jednoznačná, protože si ho mnohdy lidé pletou s retro stylem. Ovšem do retro stylu patří předměty a nábytek s oblými tvary a výraznými barvami navržené v 60. a 70. letech 20. století. Naopak vintage předměty jsou neutrálních tónů se zřejmou patinou - tedy je na nich vidět působení času. Zároveň jsou tyto předměty velmi kvalitní a postupem času získávají na hodnotě.

Moje realizace

Co je typické pro vintage styl bydlení

Vintage styl bydlení může mít romantický nádech a patří do něj všechny předměty, které už mají něco za sebou. Ovšem pozor, rozhodně nejde o to, aby to u vás doma vypadalo jako v muzeu. Proto se běžte podívat do bazaru nebo k babičce na půdu a vyberte si jen pár kousků, kterými doplníte váš jinak moderní interiér.


Co se týče menších místností, zde se bude nejlépe vyjímat jeden výrazný a dominantní vintage solitér, který na sebe upoutá pozornost.

Potřebuji designéra

Detaily jsou u vintage stylu bydlení zásadní

A to platí vždy a všude - detaily dotvářejí celek. Pokud máte citlivě sladěné drobnosti, dodají celému interiéru ten správný ráz. U vintage stylu bydlení však doporučuji příliš nemíchat jednotlivá období a styly, ale spíše se zaměřit na jedno historické období. I proto, abyste doma neměli hromadu starých věcí, která nemá hlavu ani patu.

V dnešní době už také nemusíte spoléhat pouze na bazary nebo starožitnictví, ale v nabídce najdete i nově vyrobené kousky, které jsou inspirované vintage stylem. Pozor ale na to, aby nevypadaly příliš lacino. Kvalita je naprosto zásadní.

Moje nabídka služeb

3 typické znaky vintage stylu

Předměty s příběhem

Vintage styl pracuje s věcmi, na kterých je vidět punc času a které mají svůj příběh a historii - pokud je budete znát, získá pro vás takový předmět úplně jiný rozměr. Třeba křeslo po dědovi, u kterého si vzpomente, jak v něm sedával a četl noviny.

Jemné barvy

Pro vintage styl bydlení jsou typické spíše tlumené barvy zemitých, jemných a pastelových odstínů. Rozhodně v něm nenajdete žádné výrazné a agresivní barvy. Cílem je totiž docílit příjemné, klidné a uvolněné atmosféry.

Důležitý je i textil

Vintage styl rozhodně není holý - zabalte svůj domov do přehozů, dek, polštářů, ubrusů, koberců, závěsů a záclon. Rozhodně nepodceňujte jejich výběr a také správné kombinování, které je pro dokonalý výsledek klíčové. Záleží na vás, jaké motivy zvolíte, musí se vám líbit a ladit ke zbytku interiéru.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, ráda vám pomůžu se zařízením vašeho interiéru.

4