Jak vykouzlit útulný a hezký domov?

17.12.2015

Často za mnou chodí klienti s tím, že si pořídili nový byt či dům. Zpočátku byli nadšeni, že jsou všechny místnosti prázdné a oni si je mohou vybavit přesně podle svých představ. Za čas  ale zjistí, že zabydlet čtyři holé stěny není jen tak a že vykouzlit útulný a hezký domov není  záležitostí okamžiku. Proto jsem pro vás připravila několik ověřených rad, které k útulnému bydlení vedou.

Útulné bydlení začíná barvami a materiálem

Barvy ovládají celý interiér a jejich vhodná kombinace je startovní čárou k útulnému a krásnému bydlení. Příjemnou atmosféru zaručí pudrové a pastelové barvy, tlumené a neutrální kombinace či oblíbená varianta tón v tónu.

Velmi dobře se také hodí tapety, kdy vybírejte z jemných a květinových vzorů. Nemusíte se bát ani nezvyklých hliněných a rustikálních omítek či dřevěného obložení.

U doplňků jsou jasnou volbou přírodní materiály či patina, která se může objevit nejen na nábytku, ale také na podlaze či doplňcích.

A jaké další prvky zútulní a krášlí interiér?

utulny-domov
 

Útulné bydlení začíná barvami a materiálem

Barvy ovládají celý interiér a jejich vhodná kombinace je startovní čárou k útulnému a krásnému bydlení. Příjemnou atmosféru zaručí pudrové a pastelové barvy, tlumené a neutrální kombinace či oblíbená varianta tón v tónu. Velmi dobře se také hodí tapety, kdy vybírejte z jemných a květinových vzorů. Nemusíte se bát ani nezvyklých hliněných a rustikálních omítek či dřevěného obložení. U doplňků jsou jasnou volbou přírodní materiály či patina, která se může objevit nejen na nábytku, ale také na podlaze či doplňcích.

Příjemnou atmosféru vykouzlí světlo

Světlo je mocným kouzelníkem, který cvaknutím vypínače promění celý byt. V každém případě doporučuji osvětlení rozdělit a vyhnout se tak jednomu centrálnímu lustru. Ideální jsou také různé lampy, lucerny či svíčky, které vykouzlí příjemnou atmosféru. Nesmíme opomenout také krb, který dodává interiéru nejen teplo, ale také hřejivé světlo.

Výběr nábytku a koberců

Hřejivou atmosféru podpoří také koberce, látky, kožešiny či deky. Jemné a hebké struktury působí na oko měkce a pokud zvolíte vhodně ladící barvu, máte vyhráno. U nábytku se vyhněte velkým skříňovým stěnám, které působí těžce. Je pravdou, že pokud se snažíte uchovat každý skladovací prostor, je potřeba pracovat s výběrem materiálu s citem. Místo mohutných skříní zvolte spíše kombinace a doplňte solitéry a drobnější kusy nábytku, jako jsou komody, přídavné stolečky, ušáky, lavice, taburetky či židle.

Dobré rady na závěr

Nezapomeňte, že útulný domov lze vytvořit v každém stylu bydlení a z praxe vím, že největším „oříškem“ bývá minimalismus, kde se vše musí kombinovat velice citlivě, aby se nenarušil primární styl prostoru. 

Myslete na to, že méně je více - nechte prostoru vzdušnost, ponechte lehkou nostalgii a především se vyhněte velkému množství dekorací. Dekorace volte vkusné, ideální jsou květiny (jak živé, tak suché), různé věnečky, obrázky džbánky či kameny. 

Krásný domov, to je atmosféra s duší, které můžete pomoci různými prvky a vytvořit tak skvělý interiér. Ovšem to pravé kouzlo domova tomu dodáváte vy, vaše rodina a krásné chvíle, které v něm prožijete. Pokud hledáte pomocnou ruku či radu při zařizování interiéru, neváhejte mě kontaktovat. Ráda vás provedu cestou bytového designu.

4