Skandinávský styl dobyl svět designu. Dostane i vás?

21.9.2015

Nadčasová krása, kvalita, inspirace přírodou a funkčnost, která neztrácí na útulnosti. To jsou hlavní atributy skandinávského stylu, který se u nás těší stále větší oblibě. Vždyť kdo by nechtěl mít interiér zařízený stylem, jehož úkolem je zpříjemnit nám život a dokázat, že i funkční věci mohou být krásné.

Co patří do skandinávského stylu

S množstvím nábytku to není potřeba přehánět, úplně stačí pár nejdůležitějších kusů v nadčasovém stylu, které lze zkombinovat třeba s vintage kousky

V seversky zařízeném bytě či domě najdete nábytek ze světlého dřeva. I v případě, že je mořený nebo natřený, má vždy světlý odstín, působí vzdušně a elegantně.

Jelikož bývá v severských zemích po většinu roku málo světla, umí s ním designéři skvěle pracovat. Proto je bydlení ve skandinávském stylu prosvětlené a dominuje mu bílá barva ve spojení s pudrovou, krémovou, pískovou, šedou, šedomodrou nebo hnědou.

skandinávský styl
 

Skandinávský design miluje jednoduchost

Nic není přehnaně zdobené, skandinávský design preferuje čisté linie a minimalismus, který však ani při těchto aspektech neztrácí na útulnosti. Je tomu tak i proto, že skandinávští designéři při zařizování interiérů rádi využívají tradičních severských materiálů jako je dřevo, kůže, len, kov, hlína, kožešina a vlna. Prioritní je pro ně hlavně úcta k přírodě, a tak bývají materiály zpracovány ve své přirozené barevnosti.

Bydlení ve skandinávském stylu vévodí pocit tepla

Samozřejmě, že skandinávský design nezapomíná na příjemnou atmosféru. A tak na stolcích a poličkách nemohou chybět svíčky, lucerny, lampičky, rámečky na fotky nebo originální vázy. Ovšem i tady platí, že méně je někdy více. Na stěnu patří světlé tapety nebo jednobarevný nátěr. Zdi však velmi často zdobí i dekorace, které nenarušují vzdušnost interiéru, ale zároveň díky nim nepůsobí bydlení ve skandinávském stylu tak stroze. Typické jsou obrázky, plakáty, umělecká díla nebo paroží.

Dřevěné podlahy pak pokrývají tkané koberce a kožešiny, které působí útulně a navozují pocit tepla. Hřejivý dojem vyvolají i textilní doplňky jako jsou polštářky či pletené plédy. Severské bydlení se dá zařídit na tisíce způsobů, záleží jenom na vašem vkusu. Jestli máte terasu nebo balkon, určitě myslete na to, propojit skandinávský design interiéru s exteriérem.

Tip na závěr

Pokud byste ke skandinávskému stylu přidali modrou barvu, proužky, dekorace plachetnic nebo jinou mořskou tématiku, proměníte váš interiér do přímořského stylu, který se hodí zejména pro letní období. Pokud vám skandinávský styl učaroval, neváhejte mě kontaktovat a společně přijdeme na to, jak v něm zařídit i vaše bydlení.

4