Provensálský styl bydlení

18.2.2019

Líbí se vám klidná a romantická atmosféra francouzského venkova a rádi byste si ji přenesli domů? Tak to nejste sami, protože provensálský styl bydlení patří u nás k těm nejoblíbenějším. Hodí se spíše do domů než do bytů, avšak pokud po něm toužíte, i když bydlíte v bytě, rozhodně se toho bát nemusíte.

Co charakterizuje provensálský styl bydlení?

Jako každý styl bydlení má i ten provensálský prvky, které ho charakterizují. Jeho základním stavebním kamenem je kámen. V těchto interiérech najdete dokonce celé kamenné nebo cihlové zdi. To by však bylo v našich končinách příliš náročné, takže je jednoduší stěny kamenem obložit.

Provensálský styl bydlení – kámen, dřevo, kov a květiny

provensálském stylu bydlení nemůže samozřejmě chybět dřevo, které se používá na podlahy (společně s dlažbou), nábytek (rustikální nebo s patinou, nejlépe bílý), obzvláště oblíbené trámy a tolik typické okenice. Na textiliích jako jsou ubrusy, přehozy, závěsy nebo polštářky pak bývají jemné květinové vzory. Nechybí ani kovové detaily a doplňky.

Levandule, kam se podíváte

Dalším typickým znakem jižní Francie je levandule, která se objevuje na všech možných doplňcích. To samé platí i o levandulové barvě. Mezi další barvy charakterizující provensálský styl bydlení patří bílá, světle růžová, světle žlutá nebo světle olivově zelená – jednoznačně vedou pastelové barvy.

Kuchyně v provensálském stylu

Do kuchyně v provensálském stylu patří podlaha z kamene nebo dlažby, vedle nešlápnete ani s dřevěnou podlahou. Určitě se vám tam bude hodit staré nádobí, které může být jak funkční, tak i jenom jako dekorace. Dominantou je pak jídelní stůl, ke kterému patří židle s pohodlnými textilními sedáky.

Tip: Líbí se vám provensálský styl bydlení, ale přeci jenom byste radši něco méně levandulového a bližšího Čechám? Mrkněte na venkovský styl bydlení, který je tomu provensálskému hodně podobný.

Potřebujete poradit?

Zamilovali jste si provensálský styl bydlení, ale nevíte, jak na to? Neváhejte mě kontaktovat, ráda vám poradím nebo pomůžu zařídit celý interiér.

Moje realizace 

4