Pokoj pro teenagera

27.1.2016

Uteče to jako voda – pokojíček pro miminko se změní v dětský pokoj, ze kterého vaše děti za chvilku také vyrostou. Najednou je pro ně jejich pokojíček „moc pro děti a oni už jsou přece velcí“.  A v tuto chvíli nastává čas na radu, jak navrhnout a sestavit pokoj pro teenagera. 

Návrh pokoje pro teenagera

Ať už se do změny interiéru pustíte s bytovým designérem nebo sami, přinášíme několik typů, na co byste při návrhu pokoje pro teenagera neměli zapomenout.

1. Není to pokoj pro vás
Když byly vaše děti malé, mohli jste jejich styl utvářet. Teď se ale tvoří pokoj pro teenagera, který ví, co se mu líbí. Má své zájmy, oblíbenou muziku a styl – to vše by se mělo v pokoji odrazit. I když vy máte rádi veselé barvy, žluto-oraznžový pokojíček nebude pro mladého vyznavače EMO stylu to pravé, stejně tak, jako hrubý rustikální styl pro zasněnou romantičku.

2. Úložné prostory
Dříve byly ideální úložné boxy, kam se schovaly všechny hračky a skládačky. Nyní ale myslete na to, že při studiu bude potřeba více prostoru pro knihy a studijní pomůcky. Neopomeňte ani prostorově náročné zájmy, jako je hra na hudební nástroje (flétna se schová do šuplíku, ale kytara či klávesy již prostor potřebují), sport (chrániče a další vybavení) nebo ruční práce (např. prostor pro šicí stroj).

3. Snadný úklid
Znáte nějakého teenagera, který by rád uklízel? Mnoho jich není a pokud se i ten váš úklidu spíše vyhýbá, měl by mít pokoj zařízená i podle toho – snadno čistící podlaha (koho by bavilo 2x týdně vysávat koberec), minimum dekorací (kdo by chtěl neustále soupeřit s prachem) a co nejvíce volného prostoru.

4. Kamarádi
Počítejte s tím, že občas kamarádi přijdou či přespí. To znamená, vybavit pokoj místy k sezení (pokud se nevejde se pohovka či další židle, vyzkoušejte polštáře na sezení na zemi) a matrací pro hosty.

5. 1 pokoj = 2 teenageři
Pokud se perete s prostorem a budou se muset teenageři „uskromnit“, nezapomeňte na jejich soukromí a vymezte teritoria. Každý potřebuje místo a čas pro sebe, proto stejně tak, jako má každý svojí postel, měl by mít i psací stůl, židli a místo k odpočinku.

pokoj pro teenagera
pokoj pro teenagera 2
 

Studentský pokoj pro teenagera

Nechte teenagera rozhodnout o tom, jak bude jeho pokoj vypadat, v jakých bude barvách, jaké vybere solitery a zda třeba zvolí tapety na teď, které jsou nejen u mládeže v posledních letech velmi oblíbené. Studentský pokoj pro teenagera by měl být vybavený také dobrým osvětlením (jak centrálním, tak doplňkovým), které zajistí příjemné zázemí při učení.

Se zařizování teenagerských pokojů mám nemalé zkušenosti, podívejte se například na realizaci půdní vestavby. Chcete pomoci s návrhem a realizací? Neváhejte mě kontaktovat, ráda pomohu vám i vašemu teenagerovi k vysněnému pokojíčku.

4