Pohovka do obývacího pokoje

11.6.2014

Dominantou obývacího prostoru bude vždy pohodlná sedací souprava. Poradím vám pár kroků, které je dobré mít na paměti. Ve většině případů je tento prostor propojen s kuchyní a jídelnou, proto celkový design by měl být kompaktní, ve vzájemném propojení s ostatními produkty v těchto prostorech.

Jakou zvolit velikost a tvar pohovky?

Jako bytový designér doporučuji pracovat již s dispozicemi daného prostoru, aby jste věděli, kolik je možné využít prostoru na sedací soupravu + případná křesla.

S tím souvisí i tvar pohovky. Hlavně neopomeňte všechny okolní ergonomie, které jsou nutné při pohodlném příchodu i odchodu. Nestavte pohovku do těchto zón, špatně by se vám procházelo k ostatním produktům v interiéru nebo do ostatních částí místností.

Pohovku volíte do interiéru na několik let, její výběr by měl být tedy promyšlený a konečné rozhodnutí by mělo korespondovat se zařízením celého interiéru i vašich požadavků na užívání.

Pojďme se podívat na nejčastější otázky. 

pohovka
 

Využíváte pohovku ke sledování TV?

Umístěte alespoň její větší část kolmo na obrazovku, aby ji mohlo více lidí pohodlně sledovat. V případě, že si nevíte rady, tak použijte mobilní křesla.

Často se scházíte s přáteli?

Křesla a pohovky rozestavte tak, aby tvořily ucelenou skupinu a umožňovaly jednotlivcům hovořit s osobou sedící naproti nebo po straně. Nejvhodnější  je tvar písmene L, U, dvě rovné linie, přídavná křesla.

Umístit sedací soupravu ke zdi či do prostoru?

Není nutné ji vždy umístit ke zdi, jak bývá často zvykem. Zakomponování do prostoru je velmi působivé a efektní, jestliže chceme pomyslně oddělit prostor. Přídavné křeslo, lehátko  rozestavte do klidové části, např. k oknu, ke dveřím na terasu a bude velmi dobře sloužit ke čtení a oddechu.

 

Jak zajistit vzdušnost a světlo?

Svým klientům doporučuji nepořizovat si zbytečně obrovské, mohutné a tmavé pohovky. Raději více kusů pohovek na nožkách nebo křesla různě rozmístněná, která nemusí být vždy stejného vzhledu, materiálu a stylu. Naopak vnesete do interiéru eleganci, šarm, švih a zajímavost, prostě solitér. Mohutné, vysoké a tmavé pohovky často působí giganticky, zabraňují pocitu vzdušnosti a lehkosti.

Příležitostné rozkládání?

Víceúčelový nábytek je fajn, jestliže potřebujete variabilitu a prostor k více účelům. Takovou pohovku vždy snadno vyměníte za letiště, část může sloužit i k úložným prostorům. Jen pozor, není vhodná ke každodennímu spaní. Ke každodennímu rozkladu  - spaní je vhodná jiná tvrdost, výška matrace i komfortnější systém rozkladu.

Barva a materiál?

Opět další krok k ujasnění si celkové podoby a barevnosti prostoru – interiéru.Chcete dominantu, tak zvolte agresivní, výrazné barvy, které budou udávat ráz celé místnosti, možná i povzbudí při vstupu do prostoru.V opačném případě volte kombinaci studených a teplých odstínů, tón v tónu, jemné pudrové barvy a k oživení použijte bytové doplňky – dekorace formou polštářků, dek, ubrousků, okenních dekorací, květin… Materiál je zcela na vás, jak moc se chcete pověnovat údržbě. Dnešní výběr u výrobců a prodejců je obrovský.

  • Kůže – bez údrž.materiál, chladný pocitově, hodící se do moderního interiéru, vyšší poř. náklady
  • Textilní kůže – bez údrž.materiál, pocitově teplý a příjemný na dotyk, hodící se do moderní klasiky, minimalismu, vyšší poř.náklady
  • Strukturovaná i hladká látka – častější údržba, velmi příjemný materiál, klasický, přímořský, venkovský, moderní i ala provance styl, nižší poř.náklady, pozor na zvířata i malé děti

Konkrétní výběr?

  • vyzkoušejte pohodlné sezení, ležení a opírání
  • vyberte tvar a míry, dle dispozic prostoru
  • kostra a výplň je vyrobena,potahová látka, údržba a barva
  • případný rozklad – ukázka
  • výběr doplňků – polštářky, podhlavníky integrované
  • soulad – souhra – kompaktnost prostoru

Já, jako bytový architekt, nabízím svým zákazníkům využití mých služeb při osobním výběru u prodejců i výrobců pohovek, křesel, sof, sedacích souprav. Vždy vám jistě  poradí i vybrané firmy, ale oni se zaměří jen na tento produkt. Já mohu nabídnout víc - vidím interiér jako celek, vše ladící oku dohromady ve vzájemné souhře, což vytváří tu pravou atmosféru domova. Křesla a pohovky rozestavte tak, aby tvořily ucelenou skupinu a umožňovaly jednotlivcům hovořit s osobou sedící naproti nebo po straně. 

Chcete poradit osobně? Kontaktujte mě, ráda vám nabídnu své zkušenosti. 

4