Kombinace barev v interiéru není náhodná

28.2.2022

Díky barvám získá každá místnost originalitu a svou jedinečnou atmosféru. Přestože kombinace barev v interiéru záleží ve velké míře na vašem vkusu, není od věci řídit se také rozumem a citem. Zároveň ale není úplně nutné sledovat módní trendy, protože podstatné je hlavně to, abyste se doma cítili příjemně.

barvy v interiéru

Kombinace barev v interiéru má svá pravidla

Pokud byste se ale přeci jen chtěli inspirovat u nás designérů, můžete se řídit jednoduchým pravidlem 60-30-10. Co to znamená? Jedná se o poměr barev - 60% místnosti zabírá dominantní barva, 30% patří další sekundární barvě a zbylých 10% je pouze doplňková.

Tato kombinace barev v interiéru je pouze orientační, protože samozřejmě záleží také na tom, o jaké barvy se jedná. To platí obzvláště u výrazných barev, kterými se vyplatí šetřit.

Chci poptat designéra

Jak to funguje v praxi?

  1. 60% patří hlavní barvě v interiéru, kterou použijeme na pozadí - určitě by se mělo jednat o neutrální, světlou nebo pastelovou barvu, která bude na zdech, kobercích, nábytku nebo sedačce.
  2. 30% pro druhou barvu má za úkol podpořit hlavní barvu, ale zároveň musí být odlišná, aby vynikla. Použijte ji na závěsy, křesla, židle či menší kousky nábytku.
  3. 10% zbývá na barevné doplňky. Jelikož této barvy nebude použito tolik, můžete se odvázat v barevnosti nebo naopak zůstat střídmější a nechat interiér neutrální. Hodí se na polštáře, prostírání, dekorace, květináče a podobně.


Upravte si svoje kombinace barev v interiéru

Znáte heslo, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala? V oblasti bytového designu totiž nic není striktně dané, protože to nejdůležitější je, aby se dané barvy líbily vám a protože každý má jiný styl, můžete si poměry kombinace barev v interiéru upravit podle sebe, případně přidat jako doplňkovou ještě čtvrtou barvu. Ale pozor, abyste to nepřehnali a interiér nepůsobil zmatečně a neuspořádaně.

Další možností, která je velmi trendy, je zvolení si jedné barvy, která se v místnosti opakuje v několika světlých a tmavých odstínech nebo-li kombinace tón v tónu. Jakékoliv tóny lomené bílé působí elegantně a čistě.
V některý případech není vůbec nutné kombinovat příliš mnoho výrazných barev. Pokud už se pro ně rozhodnete, kombinace studených a teplých tónu dopadne téměř vždy výborně - použití jen teplých barev působí fádně a nezajímavě, studené pak navozují opravdu chladný dojem, ale zapojení obou tónu má opravdový švih a smrnc.

Tipy na barevné kombinace

  • hnědá - růžová - bílá
  • olivová- hnědá - krémová
  • hnědá - zelená- bílá
  • petrolejová – šedá - hořčicová
  • šedá - krémová - bílá
  • vřesová - levandulová - bílá
  • meruňková - bílá - hnědá
  • hnědá - krémová -šedá -světle modrá

Moje realizace

Máte dotazy?

Potřebujete poradit, jaké kombinace barev se hodí právě do vašeho interiéru? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.

4