Kombinace barev a struktur v interiéru

29.3.2014

Barvy,  textury a struktury nejsou na prvním místě k řešení v interiéru, ale udávají celkový vzhled prostoru. Pomáhají definovat náladu, atmosféru, potlačují nebo naopak zdůrazňují některé prvky v interiéru. Je to jen na vás, jestli chcete vytvořit útulné a teplé bydlení  nebo naopak dynamické bydlení plné kontrastů a barev.

 

Barevná inspirace

Inspiraci hledejte všude kolem vás, přichází ze všech stran koutů světa. Cestování, film, televize, záliby, koníčky, fantazie vám dodá odvahu a tím pádem docílíte unikátního vzhledu

Malby interiérů

Výběr barevných textur – malby interiérů je velice osobní záležitost a každý ji vnímáme jinak, proto celkové ladění by mělo být co nejpříjemnější vám a vaší rodině. Například zelenou barvu může někdo vnímat jako svěží, povzbuzující, ale jinému se bude zdát silná, kontrastní až divoká. Velký důraz kladu na odstíny – pigmentace barev a právě zelená barva může být silně kontrastní nebo naopak pudrově zaprášená zelená, ba teplá zelená nebo naopak studená zelená. Tento moment je potřeba velmi dobře rozeznávat.

Barevný kruh

Nejsnazší způsob při výběru barvy na malování – výmalby je tzv. barevný kruh. Vypadá stejně jako duha, ale je ve tvaru kruhu. Základní je červená, žlutá a modrá barva. Mezi nimi jsou barvy, které použijete jejich smícháním. Buď vytvoříte souhru barev – výmalby k sobě se hodící, naopak dvojici kontrastních barev a nebo tón v tónu – jedna barva v různých odstínech sytosti. Vždy mějte na paměti, jak jsem psala již na počátku článku, barvy (výmalba zdí, tapety, barvy textílií, dekorační barevný materiál…) v interiéru se neřeší v počátku realizace. Nejdůležitější roli hraje podlaha, dveře, okenní profily, nábytkové produkty, osvětlení a pak přijde na řadu výmalba, tapety, struktura, barva i materiál okenních dekorací. Malé věci se podřizují velkým, takže správný postup je tu na místě.

Kontrastní barvy

Pořizujete-li dynamický prostor, tak neváhejte použít jasné, světlejší i tmavší odstíny barev. Pozastavte se na tím, že mohou být v lesklejší nebo naopak matné a hedvábné, příjemnější oku bude hedvábný vinylový odstín. Jen někdy postačí 1-2 stěny k zvýraznění, i tak bude výmalba působit možná silněji, ale jen do té doby, než prostor zaplníte nábytkovými produkty.

Neutrální barvy

Jsou čím dál více oblíbenější a já s nimi pracuji nejraději. Upřednostňuji grenatskou hněď, běžnou béžovou, holubí šeď, klasickou šedou, šedo-modrou a všechny odstíny bílé neboť se s nimi velmi dobře žije a dodávají prostoru světlo, svěžest, jas a poklidnou atmosféru domova.

Návrhy tón v tónu

Na tento projekt použijte návrhářský trik, vyberte si několik odstínů téže barvy. Výmalbu stěn zvolíte např. šedou barvu, podlahu určíte jako dřevěné lamely sukaté, olej a kouřové, kusový koberec položíte střední antracit, dřevěné nábytkové produkty venkovského stylu v holubí šedi, sofa – sedací souprava krémově šedá se strukturou, okenní dekorace zvolte v jemné lila – šedé zahalené do průsvitného voálu. Doplňky a dekorace bych ponechala ve světlejších nebo tmavších odstínech všech použitých barev s plastičností a případnou strukturou. Takto budeme pokračovat např. ve stylu ala provance či venkovském stylu. Jistě je dobré, když dodržíte všechny fáze návrhu a následné realizace, ale postupně od nejdůležitějších kroků až po dekórování a právě výmalba zdí dodá úžasný pohled celkovému dojmu prostoru, o kterém právě Vy sníte. S radou a podporou bytového designéra – design Atmosféra půjde vše jednodušeji.

Potřebujete poradit s barevností? Neváhejte mě kontaktovat, ráda vám pomůžu s barevnými kombinacemi i realizací. 

4