Tipy, jak zařídit útulnou ložnici

25.4.2022

Kvalitní odpočinek a plnohodnotný spánek regeneruje tělo i mysl a dodává energii do dalšího dne. Ložnice je místem, kde trávíme třetinu života, proto by tento pokoj měl být harmonickou oázou, kde nám bude dobře. Možná zařizujete novou ložnici, možná máte pocit, že se ve své stávající necítíte úplně příjemně. Proto se vám jistě budou hodit praktické rady a zkušenosti, jak zařídit útulnou ložnici.

útulná ložnice

Na co myslet při zařizování ložnice

O tom, že je postel nedůležitějším bodem ložnice, vás jistě není potřeba dlouho přesvědčovat. Aby však celá ložnice působila jako jeden harmonický celek, ve kterém vám bude dobře, je potřeba důmyslně a s citem propojit všechny prvky, které se v ložnici nacházejí. Od nočních stolků, které oceníte při odložení knihy po čtení, přes využití velkých a malých zdrojů světla až po promyšlené úložné prostory, kterých nikdy není dost. Na co tedy při zařizování myslet?

  • Dostatečně velká postel a kvalitní matrace
  • Jednoduchost a minimum věcí
  • Decentní barvy a kombinace struktur (dřevo, textil, měkké materiály)
  • Dispozice, vhodné rozmístění nábytku a úložných prostorů
  • Dostatečný přístup k jednotlivému vybavení
  • Práce se světlem 

Chci návrh ložnice

Dominantní stěna ložnice

Za dominantní stěnu ložnice se považuje ta, o kterou se opírá čelo postele. Nikdy by neměla zůstat prázdná. Naopak – svojí pozicí a důležitostí ovlivňuje celou místnost. Svým klientům doporučuji tuto stěnu vymalovat příjemnými tlumenými tóny a doplnit o obrazy. Vhodné je také využít jemné tapety. Pokud to prostor dovoluje, mělo by být okno z boku postele.


Co do ložnice nepatří

Pamatujte na to, že ložnice je určena pro spánek a odpočinek. Proto by zde neměl být počítač, televize, pracovní šanony, nevyžehlené prádlo či cokoliv dalšího, co by naši pozornost rozrušovalo. Existují však situace, kdy to není množné řešit jinak a bojujeme o každý centimetr místa – i s tím vám ráda pomohu. Mám řadu zkušeností se zapracováním pracovního koutu do ložnice tak, aby zapadl do celkové harmonie prostoru. V ložnici by také neměly viset rodinné fotografie – ložnice je místem páru, proto by v takovém případě měla být zvolena fotka páru, kterému ložnice patří.

Ochutnávka mé práce

Jak zařídit ložnici podle Feng Shui

Práce s Feng Shiu a s energií v prostoru se týká také ložnice. Nerespektování pravidel Feng Shui může vést až k poruchám spánku. Mezi největší chyby patří špatné umístění postele, elektronický smog a umístění sportovního náčiní. Pokud přemýšlíte nad tím, jak zařídit ložnici ve smyslu Feng Shui, neváhejte mě kontaktovat. Ráda vám s tím pomohu.

Nezapomeňte na třešničku na dortu

Většinou se svými klienty řešíme především výše uvedené body. Ale jak vždy říkám – není to stále vše. Třešničkou při zařizování ložnice je výběr a umístění dekorací, které navodí příjemnou atmosféru na cestě za klidným spánkem. A aby se vám spalo opravdu sladce, kladu velký důraz na výběr povlečení, se kterým je naše pokožka v kontaktu celou noc. I když se jedná o vyšší pořizovací částky, věřte, že vaše tělo to ocení.

Máte otázky? Chcete mít ložnici, do které se budete každý den těšit? Jsem tu pro vás.

4