Jak zařídit a vybavit garsonku

20.4.2018

Prostorných interiérů, kde má designér volné ruce, naleznete nejen na internetu tisíce. Náročným oříškem však je, když se na několik metrů čtverečních má vtěsnat kuchyň, koupelna, toaleta, obývací pokoj, ložnice a ideálně i pracovna - v tomto případě už je potřeba velká dávka nápaditosti a praktické zkušenosti, aby se každý centimetr opravdu využil na maximum. Dnes se tedy podíváme na to, jak zařídit garsonku.

garsonka

Garsonka promyšleně a prakticky

I sebevětší dům, když má nelogické uspořádání, způsobuje svým obyvatelům chaos. Proto, ať už plánujete život v paláci, nebo garsonce o 18 m2, vždy je důležité dobře promyslet celkové uspořádání. Garsonka je zkrátka pro každého bytového designéra výzva a neexistuje jeden univerzální recept na její zařízení.

Existuje však spousta praktický nápadů, které vám bydlení v garsonce zpříjemní.

  • Využijte řešení na míru
    Díky tomu využijete opravdu každé volné místo a nedostanete se do „skladištní“ nálady - žádné krabice na skříních a za závěsem, ale vše pěkně na svém místě.

  • Strop skrývá spoustu úložného prostoru
    Úložné prostory až ke stropu a využití praktických pořadačů vám ušetří spoustu času. Řešením jsou nejen skříně, ale i nápaditě řešené podhledy.

  • I podlaha má více množností
    Pódium, neboli vyvýšená část podlahy, prostor nejen ozvláštní, ale nabídne také další úložné prostory. Lze na něj umístit nejen postel, ale třeba i jídelnu.

  • Dělte věci podle toho, jak je využíváte
    To platí nejen u ergonomicky řešené kuchyně, ale i v běžném životě. Jezdíte denně na bruslích? Dejte je na čestné místo. Byly brusle chvilková záležitost? Šup s nimi do sklepa nebo do hůře dostupného prostoru.

  • Pozor na zbytečnosti
    Zbytečnosti úzce souvisí s bodem výše a jedná se o nešvar v mnoha domácnostech. Dekorací vybírejte přiměřeně a všechny nadbytečné lapače prachu dejte pryč.

  • Důležitá je hra barev
    Malý prostor garsonky musí pojmout mnoho věcí a navíc má působit uspořádaně. Je proto dobré volit barvy, které opticky prostor zvětší, aby působil vzdušně. Ty je vhodné doplnit další opakující barvou - to pro celkové sjednocení interiéru. Pamatujete, že čím více barev na menším prostoru a ve velkých plochách smícháte, tím více roztříštěně a chaoticky bude prostor působit.

  • Světlo má velkou moc
    Pamatujete na pohádku, jak princeznu uzdravilo světlo a čerstvý vzduch? Toto „kouzlo“ neplatí jen v pohádkách. Snažte se proto do interiéru dostat co nejvíce přírodního světla a v umělém osvětlení nakombinujte malé a velké zdroje.

POTŘEBUJI PORADIT S NÁVRHEM

Jak zařídit opravu malou garsonku

V tomto případě volte vždy víceúčelové věci - skládací jídelní stůl, rozkládací pohovku, postel ve stěně či zapracování vyjížděcí postele např. pod zmíněné podium. Pokud to prostor alespoň trochu umožňuje, doporučuji opticky rozdělit místnost na zónu pro spánek, relaxaci/práci a vaření. I opravdu malou garsonku lze zařídit přehledně, prakticky a útulně.

Ráda vám při zařizování garsonky poradím a navrhnu řešení na míru tak, abychom i prostor o několika metrech čtvrtečních využili efektivně. Máte-li nějaké otázky, neváhejte mě kontaktovat.

Vaše Markéta Vondráčková

4