Jak vytvořit útulný domov?

19.5.2020

Domov je jednou z nejdůležitějších věcí, které potřebujeme k životu. Člověk potřebuje mít místo, které bude jenom jeho a kde se bude cítit v bezpečí. Každý ho chce mít jiný, někomu se líbí moderní styl, další má radši ten venkovský. Sto lidí, sto chutí. Ovšem jedno chceme všichni stejné - každý chceme mít útulný domov.

Útulný domov je o příjemných pocitech

Každý prostor v nás dokáže vyvolat pocity. Nejde jenom o jeho estetiku, i když ta na tom má také samozřejmě svůj podíl. Můžete mít doma nejdražší a nejkvalitnější předměty, ale pokud je nedokážete citlivě a promyšleně umístit a sladit, váš domov nikdy útulný nebude.

Jak tedy docílit útulného domova?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Pro každého člověka totiž útulnost znamená něco jiného. Každý jsme jiná osobnost s rozdílnými názory, životním stylem i hodnotami. Neřiďte se módními trendy, ale svými pocity a svým úsudkem.

Pokud chcete docílit útulného domova, musíte načerpat inspiraci. A to kdekoliv - na internetu, u známých a přátel doma - tam si sami můžete vyzkoušet, jak na vás co působí a kde vám je příjemně.


Domov souvisí s našimi životními potřebami

Právě náš domov je místem, kde trávíme nejvíce času a tudíž zde naplňujeme většinu svých potřeb. A to by se vždy mělo odrážet v celkovém řešení, dispozici a detailech. Čím důmyslněji svůj domov rozvrhneme s ohledem na naše potřeby, tím lépe se doma budeme cítit.

Základní fyziologické potřeby pro nás mají absolutně nejvyšší prioritu. Jaký mají vliv na náš domov?

Pocit bezpečí - doma si potřebujeme kvalitně odpočinout, abychom se dostali do klidového režimu, potřebujeme cítit pocit bezpečí
Dýchání - k životu potřebujeme vzduch, proto je větrání tolik důležité, velký vliv má rovněž také vůně domova
Spánek - nepodceňujte umístění ložnice ani její koncept, kvalitu postele i matrace, barvy a zvuky
Jídlo - v kuchyni a jídelně trávíme s rodinou poměrně dost času, proto je zde důležitá aktivní a pozitivní energie
Vylučování - zde potřebujeme dostatek soukromí, pohodlí a čistotu
Regulace tělesné teploty - abychom se cítili příjemně, potřebujeme být v teple, ale ne přehřátí - to ovlivňuje vytápění, povrchová úprava materiálů či proudění vzduchu

Dispozice bytu v hlavní roli

Přestože se může na první pohled zdát, že pocit útulného domova mají na svědomí jen dekorace, koberečky, svíčky a další předměty, není tomu úplně tak. Hlavní roli mají dispozice bytu. Ty jsou totiž tím nejdůležitějším, co formuje prostor - orientace na světové strany, funkční rozdělení, velikost místností a tak dále.

Dispozice určuje, jak se nám bude v prostoru žít prakticky, což má za následek také naše pohodlí a spokojenost.

Jak docílit útulné dispozice bytu?

  • logické a funkční řazení místností
  • velikost místností odpovídající vašim potřebám
  • oddělené místnosti pro aktivní a odpočinkové činnosti tak, aby se vzájemně nerušily
  • místo, kde budete mít svoje soukromí
  • pocit bezpečí je zásadní (vyvážený poměr oken a zdí, stínění oken, při sezení vidíte na dveře
  • pokud máte větší místnost, která plní více funkcí, je správné a praktické rozvržení nezbytné
  • důraz na detaily, které by měly být osobité, praktické a estetické

Útulné bydlení a harmonie

Útulné bydlení by také mělo působit harmonicky, takový interiér totiž uklidňuje a působí příjemně a blahodárně. Naopak neharmonický prostor vás bude rušit a není možné v něm úplně relaxovat a odpočívat.

Harmonie je umění dát do souladu různé elementy, které spolu tvoří jeden celek, ale zároveň se i doplňují - nikde nic nechybí ani nepřebývá.

Individualita je klíčová

Být doma, znamená být ve svém. Proto se naše osobnost a vkus musí nutně projevit i u nás doma. Chceme se obklopit věcmi, které se nám líbí a máme z nich radost. Zde zase tolik nezáleží na praktické funkci, ale na našich potřebách, kreativitě a individualitě - pro každého to znamená něco jiného - někdo má na zdech fotky, jiný na polici kameny z cest a další tam může mít výtvory dětí.

Máte dotazy?

Nebo chcete pomoci vytvořit útulný domov? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.

4