Jak vymalovat pokoj?

30.1.2020

Odpověď na otázku jak vymalovat pokoj není vůbec jednoznačná. Není totiž možné striktně stanovit, jakou barvou pokoje vymalovat - to je totiž na vkusu každého z nás. A pokud bychom se měli řídit trendy, ty se každých asi deset let mění. Není tomu tak dávno, kdy jsme všichni měli doma oranžové a zelené stěny. 

Nyní zase převládá čistá bílá. I tak se ale dají vysledovat základní pravidla.

Jak vymalovat pokoj aby působil větší?

Jak tedy vymalovat pokoj? Obecně známým pravidlem je, že menší a tmavší pokoje orientované na sever je nejlepší vymalovat bílou nebo světlejšími barvami, abychom je prosvětlili a opticky zvětšili. Správně zvolené barvy mohou zásadně ovlivnit nejenom celkový vzhled, ale i vaši náladu. Barvy proto volte nejen podle toho, jak mohou proměnit interiér, ale i podle funkce, kterou má splňovat a podle barev nábytku a dalšího vybavení.

Vhodné barvy obecně

Obývací pokoj - bílá, světle zelená, hnědá, šedobéžová, levandulová
Ložnice - jemné odstíny modré, zelené, pískové, broskvové, růžové
Kuchyně - hnědá, broskvová, žlutá
Koupelna - bílá, světle modrá
Dětský pokoj - růžová, zelená, modrá, bílá

Psychologie barev

Co se týče psychologie barev, tak studené barvy uklidňují, proto je vhodné je volit do předsíně, pracovny nebo ložnice. Naopak teplé barvy dodávají energii, takže se hodí do kuchyně, jídelny a chodby.

Tipy na to, jak oživit bílé stěny

Barevný strop
Milujete bílé stěny, ale tak trochu i menší výstřednosti? Pak je nechte bílé, ale vymalujte barevně strop. Pokoj bude vypadat netypicky, ale přitom mu zůstane dostatek světla.

Barevný detail
Bílé stěny můžete také ozdobit tapetami, páskami, samolepkami nebo na ně můžete různé ornamenty či pruhy namalovat.

Galerie na zeď
Vytvořte si domácí galerii na zdi. Můžete různě kombinovat obrázky, fotky a různé kresby. Docílíte tak jedinečného a originálního vzhledu.

Další rady, jak vymalovat pokoj

  • zvažte, co je to za prostor (obývák, ložnice,...) a jak má působit a ladit s celým interiérem
  • pokud necháte strop bílý, zvolte výšku odskoku od stropu podle jeho výšky
  • stěny můžou být v jednom odstínu, případně můžeme zkombinovat dva odstíny (tmavší + světlejší, teplý + studený odstín)
  • v případě použití tapety, válečku nebo dekorativní výmalby, tak již jenom doplňujeme jedním odstínem výmalby
  • propojením teplých a studených odstínů dosáhnete líbivosti a zajímavosti celého interiéru
  • dnes jsou velmi žádané všechny lomené bílé nebo šedá s kapkou modré, hnědé, zelené a krémové
  • špalety u oken a dveří nechte bílé

Dětský pokoj - zde můžete použít kombinace barev v odváženějších odstínech (je zde předpoklad, že za 3 roky se bude malovat znovu)

Bílý interiér bude vždy krásný a čistý, elegantní a noblesní v případě, že v interiéru celkově převládá bílá nebo je celý v bílé barvě, kromě podlahy nebo sedací soupravy. V případě, že máte pokoj barevný a hravý, tak je lepší ho zkompaktnit dodat mu jemný odstín barev, například neutrální šedou.

Vždy mějte na paměti, že je ideální přijít domů do klidu a pohody a být v prostoru, který tento dojem navozuje. Proto vždy pracujte s rozmyslem a svěřte se raději do rukou řemeslných firem, které vědí, jak na to. Já například velmi ráda pracuji s Duluxem, který mě nikdy nezklame.

Máte dotazy?

Pokud si nejste jisti, jaké barvy do vašeho domova vybrat, neváhejte mě kontaktovat, ráda vám poradím.

4