Jak vybrat závěsy a jiné okenní dekorace

27.12.2016

Okno - prostor, kterým do interiéru prostupuje světlo a sluneční paprsky, zároveň ale také pohledy nevítaných návštěvníků. Většina lidí řekne: „Dáme tam záclonu a závěs, tím vše vyřešíme .“ Výběr však není tak jednoduchý a poslední dobou se velmi často setkávám s poradenstvím právě v oblasti okenních dekorací.

Možnosti trhu a stínění do oken

Současný trh nabízí nepřeberné množství sortimentu pro sítění do oken. Výhoda je samozřejmě v tom, že si můžete pořídit cokoliv podle svých představ. Na druhou stranu velký výběr často souvisí s těžkým rozhodováním.

 

Příklady stínění, ze kterých můžete vybírat

Je důležité si uvědomit, zda hledáte stínění pro dekorační či funkční použití. Podle toho se odvíjí kombinace materiálů a finální výběr. Vždy ale svým klientům doporučuji, abychom krom hezkého vzhledu vybrali takovou variantu, která bude i funkční a zabrání alespoň trošku průchodu světla. Z čeho například můžeme vybírat?

  • Záclona, voál
  • Závěs, dekorační látka
  • Římské či látkové rolety
  • Duette či rolety "Den a noc"
  • Žaluzie (např. dřevěné)
  • Silhouette stínění či design japan
  • Vertikální a horizontální žaluzie
  • Ostatní

 

Při výběru textilií je potřeba změřit a propočítat spotřebu materiálu. To se však odlišuje podle způsobu uchycení, složení materiálu a velikosti oken, proto doporučuji přesné rozměry řešit s odborníkem.

Kdy se řeší dekorace do oken?

Dekorace do oken jsou jedním z posledních prvků, který se v interiéru řeší. Kromě elegantních či hravých záclon a závěsů se v poslední době můžete setkat také s prázdnými okny bez textilií - pokud je v takovém stylu celý interiér, textilie se vůbec použít nemusejí. V takovém případě doporučuji rolety či žaluzie, které vás v horkých dnech ochraní před slunečními paprsky a během celého roku před zvědavými pohledy kolemjdoucích či sousedů.

Závěsy či rolety? Váháte s výběrem?

Pokud řešíte otázku, jakou dekoraci zvolit na okna, měly by vaše kroky nejprve vést k bytovému designérovi. Aby okenní dekorace působily jako jeden celek, je potřeba dodržet celkovou atmosféru a styl domova - s tím vším vám ráda poradím. S navrhováním, výběrem a nákupem mám velké zkušenosti, proto s vámi projdu vaši představu a doporučím vám specializované prodejny.

Díky dlouhé spolupráci s vybranými partnery vám mohu také zajistit výhodnější pořizovací cenu. Spolupracuji také s šikovnými švadlenami, které vám z vybraných látek připraví závěsy a záclony na míru.

Tím to však nekončí

Ráda vám také poradím s výběrem dekorací na parapet, aby váš domov byl útulný a zabydlený. Prohlédněte si ukázky mé práce.

V případě jakýchkoliv otázek mě neváhejte kontaktovat.

Vaše Markéta Vondráčková

4