Industriální styl bydlení aneb z tovární haly k vám domů

26.10.2018

Milujete atmosféru starých továrních hal a průmyslových prostor? Pak vám jistě bude blízký industriální styl bydlení. Samozřejmě, není pro každého, pro rodiny s dětmi se moc nehodí, nejspíš se v něm vzhlédnou mladí lidé nebo pánové. Poznávacím znamením pro tento styl je totiž obrovské charisma, ovšem za cenu neútulnosti.

Krásu industriálního stylu bydlení objevili bohémové

V době, kdy se začaly továrny vytlačovat ze středu města a zůstaly po nich obrovské prostory, objevili je bohémové a umělci. Ti jako první ocenili ohromný prostor s vysokými stropy doplněný velkými okny prosvětlujícími celý interiér, ze kterých mohli pozorovat dění na ulici, a přitom čerpat inspiraci pro svá díla. Většinou také neměli moc peněz na rekonstrukci a koupi nového vybavení. Tak vznikl industriální styl bydlení.

industrial

Beton a železo – to je industriální styl bydlení

Dnes se těmto bytům říká loftové a jejich koupi si může dovolit opravdu málokdo. To ale neznamená, že byste si bydlení v industriálním stylu nemohli zařídit i u vás doma. Sluší mu velké prostory, proto je žádoucí zbourání všech nepotřebných příček, ideálně bývá oddělená pouze koupelna, maximálně ložnice.

Každý styl má své typické materiály, ten industriální se vzhlédl v betonu, oceli, železu a dalších kovech, kamenech, neopracovaných zdech nebo odkrytých cihlách. Hlavní roli hrají také přiznané trámy i odkryté trubky a kabely.

Chci industriální bydlení 

K industriálnímu stylu patří minimum nábytku i barev

Co se týče nábytku, industriálnímu stylu sluší staré recyklované dřevěné kousky nebo naopak ty kovové. Zde je méně rozhodně více. I když se jedná o velké prostory, nikdy se zbytečně nezahlcují nábytkem. Vzdušnost, světlo a spousta místa je právě jedním z důvodů, proč tento styl milujeme.

Jak se dá předpokládat, pro industriální styl je typická barevná škála od šedé až po černou a také barvy dřeva. Může být ozvláštněn také hnědou, červenou, žlutou nebo petrolejovou, ovšem jen v malém množství.

Industriální styl bydlení rozhodně není načančaný

Na doplňky skoro zapomeňte, industriální styl bydlení si zakládá na účelnosti a strohosti. Hodit se vám budou pouze výraznější solitéry – velké obrazy s abstraktním uměním a grafikami, černobílé fotografie, velké květináče z betonu nebo kovu, světla – reflektory a závěsné kovové lampy, a určitě nesmíte zapomenout na obrovské nástěnné hodiny.

Libí se vám industriální styl bydlení, ale potřebujete poradit, jak ho vytvořit ve vašem interiéru? Neváhejte mě kontaktovat. Ráda vám pomůžu nebo zodpovím vaše dotazy.

4