Funkcionalistický a minimalistický styl bydlení

21.4.2016

Funkcionalistický styl bydlení se řadí do moderní architektury 30. let 20. století, ovšem v současné době slaví svůj návrat. Podobně jako u ostatních stylů, u kterých se prolíná interiér s exteriérem, tak i zde všude najdete jednoduchost, geometrii a čisté linie. Čím se dále tento styl charakterizuje a kam se hodí?

Nadčasový funkcionalismus v bydlení

Nadčasový funkcionalismu v bydlení má své typické znaky - strohost, jednoduchost a geometrické tvary. Žádná okázalost a zdobnost, jakou najdete například v secesi. Funkcionalistickou budovu poznáte podle oblých profilů oken, která jsou přes roh a podle hranatého tvaru budovy s rovnou střechou (žádné arkýře či výstupky).

Funkcionalismu v interiéru

I v interiéru se objevují ostré linie, které se střídají s oblými tvary. Z materiálů se využívá čiré či matné sklo, kov a pro nábytek například chrom. Typické jsou jednoduché solitery (sochy, vázy, umělecké obrazy) a barevné akcenty.

U tohoto bytového designu je kladen důraz na kvalitu, nadčasovost, detaily a originalitu. Podržena je také celková elegance prostorů i okolí stavby a není potlačena účelnost.

Skvělým příkladem je vila Tugendhat

Na českém uzení je v tomto stylu mnoho krásných staveb. Mezi nejvýznamnější patří bezpochyby vila Tugendhat v Brně, jejímž autorem je německý architekt L. M. van de Rohe. Tato stavba se řadí mezi architektonickou špičku nejen z pohledu stavby, ale i jejího vybavení – vila se díky jedinečnému stahování oken, topení a klimatizaci stala prvním klimatizovaným domem v Evropě. V roce 2001 byla tato vila zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO.

Minimalismus a funkcionalismus – v čem je rozdíl?

Minimalismus a funkcionalismus mají k sobě blízko, ale nelze je zaměnit. Jak již název napovídá, v minimalismu se objevuje jen minimum prvků a razí se heslo, že méně je více. Prvky můžete vidět například v japonské architektuře, která vyznává jednoduchost a provedení zaměřené na detail. Funkcionalismus má také svoji filosofii hned v názvu – na prvním místě je vždy funkce, pak až design samotný.

Funkcionalistický styl si podle mne zaslouží spíše dům než byt, přesto se funkcionalismus v bytě může objevit. Ze své praxe bych však pro byt volila spíše minimalismus.

Líbí se vám vzdušný nadčasový prostor?

Funkcionalismus je typický pro nově opravené vily a jeho směr je stále obdivován. Současné realizace ve funkcionalistickém stylu někteří architekti označují dokonce jako neofunkcionalismus. Volný, ale přesto praktický a funkční prostor má stále mnoho příznivců. Chcete svůj interiér zařídit v tomto duchu? Neváhejte mě kontaktovat, ráda vám pomohu s realizací.

4