Domov a kombinace stylů

11.2.2016

Stejně tak, jako je vhodné kombinovat v módě různé styly oblečení a dát prostor novým nápadům, platí to samé i při tvorbě interiérů. Nejedná se ovšem o trendy posledních let, ale o staletí ověřené principy, které si již téměř neuvědomujeme. Pozvěte si do svého domova různé styly bydlení a nebojte se kombinací.

Kombinace stylů není žádnou novinkou

Když například navštívíte některé zámky v České republice, jsou jejich interiéry vybavené nábytkem, který je složený skrz několik století.

Částečně je to v rukou historiků a záleží na tom, které kousky se jim podaří sehnat a vypůjčit ze sbírek, ale princip kombinace různých stylů znali naši předci již dávno, což je znát i z historických obrazů.

Najdeme na nich renezanční židli u barokního stolu – přestože tyto dvě období dělí téměř 300 let. 

Jejich umístění je zcela přirozené a dokonce cílené, stejně tak, jako docházelo ke kombinaci italského stylu v podobě skleněných lustrů, specifické japonské keramiky a barokní nástěnné malby.

domov a styl
 

Styly bydlení a jejich prolínání

Často se v praxi setkávám s tím, že bytoví designeři navrhnou zcela moderní interiér, který je pro běžný život nepoužitelný a často působí uměle a sterilně. Proto mám i já sama ráda kombinaci stylů, kdy vytvořím interiér se švihem a odvážností, který není nudný, ale přesto esteticky i funkčně zařízen. Kombinace dá interiéru zcela nový rozměr a zútulní ho.

Styly bydlení jsou neomezenou studnicí nápadů, kdy velmi efektně působí například zakomponování tzv. „Pantonky“ (plastové židle od designera V. Pantona) z 60. let do dřevěného interiéru. Z toho také vychází neuvěřitelná možnost kombinace plastů, které dodávají navrhování interiérů další rozměr. Velice ráda používám plast v čiré podobě, kdy například lampa či židle plní svoji funkci, ale zároveň opticky odlehčuje interiér.


Jak styly kombinuji?

Většinou kombinuji dva rozdílné styly, kdy je jeden dominantní. Toto řešení doporučuji zákazníkům, kteří hledají v interiéru zajímavost, hravost a vkusnou zvláštnost, kdy míchám barvy, materiály i nábytek. Velmi efektně vypadají solitery. A jaké jsou vhodné kombinace stylů?

  • minimalismus + romantismus / přímořský styl / venkovský styl / historizující styl
  • moderna + stylový / elektrický styl / kubismus

Aby kombinace sklouzla ke kýči

K vytvoření interiéru v jednotném stylu je potřeba promyšlený postup, ale není to tak náročné, jako s citem zkombinovat více stylů. Při návrhu s klientem zkonzultujeme, který styl bude převládat a bude primární. Následně citlivě doplníme prvky z jiného stylu (popř. jiných stylů) tak, aby vznikl přirozený a harmonický celek. Není špatně, pustit se neotřelých variant, ale je potřeba znát správnou míru a způsob kombinace, aby nedošlo ke lacině působícímu kýči.

Ráda vám nabídnu pomocnou ruku i při vytváření vašeho interiéru. Kontaktujte mě, zkonzultuji s vámi vaše představy a možnosti, které následně společnými silami převedeme do realizace.

4