Bydlení s kapkou nostalgie

9.10.2015

Pozvěte do svého interiéru nostalgii a mějte na očích předměty, které vykouzlí krásné vzpomínky a zútulní váš domov. Připomeňte si atmosféru z dětství, kdy jste byli na prázdninách u babičky a u dědy, venku voněla čerstvě posekaná tráva, v kuchyni s láskou upečená bábovka a do toho ťukali pendlovky. Že nevíte, jak do interiéru vzpomínky zapracovat? Pojďme se na to podívat společně.

Styly, kam nostalgie neodmyslitelně patří

Nostalgie se asi nejvíce spojuje s stylem venkovským, koloniálním, vitange či provence. Do těchto stylů není těžké začlenit několik historických kousků, i kdyby třeba v „novém kabátě“.

U svých zákazníků se ale setkávám s názorem, že existují styly, kam „staré“ kousky nepatří. Jedním z těchto sporných stylů je i moderní, kterému jsou předurčené čisté linie a minimum dekorací.

To ovšem neznamená, že není možné do moderního interiéru zvolit jeden výrazný soliter, například v podobě zajímavého křesla či velkých nástěnných hodin. Zkombinovat toho lze opravdu hodně, ale vše musí být promyšlené, aby pak z dokonale sladěného interiéru nevzniklo vetešnictví. I zde platí, že méně znamená více.

nostalgie
 

Které dekorace a materiály navodí tu pravou atmosféru?

Stručně řečeno: vše, na co rádi vzpomínáte a s čím je vám příjemně. Určitě nezapomínejte na svíčky, obrazy z cest, knihy, umělecké drobnosti, staré hračky, lucerny, ručně tkané koberce či plédy.

Z materiálů nostalgickou atmosféru podtrhnou především přírodní materiály, jako je dřevo, proutí a kamínky. Dále můžete zvolit doplňky s patinou, předměty oblých tvarů či rámečky se starými fotografiemi.

Proč se obklopit vzpomínkami?

Stává se, že nově navržené a zrealizované interiéry mohou působit neosobně a cize. Každý člověk za svůj život nashromáždí spoustu krásných věcí či předmětů, při kterých si vybaví něco jedinečného. A právě tyto věci přinesou do nového interiéru genius loci, který vám každý den bude připomínat jedinečnou atmosféru.

Chcete pomoci se zařizováním interiéru? Potřebujete zkonzultovat vaše představy? Ráda se s vámi podělím o své zkušenosti, neváhejte mě kontaktovat.

Markéta Vondráčková, bytový designér

4