Retro styl se znovu zabydluje v našich domovech

19.11.2015

Zpátky do minulosti! Tak se dá výstižně charakterizovat další možnost, jak si stylově zařídit domov. Pokud s nostalgií vzpomínáte na doby dávno minulé, je pro vás tou správnou volbou retro styl, díky kterému si můžete šedesátá, sedmdesátá i osmdesátá léta minulého století připomenout doplňkem, nebo si v retro stylu zařídit celý interiér. 

K bydlení v retro stylu pomůžou i repliky

Retro dekorace nebo nábytek není nutné hledat na půdách, ve starožitnictví nebo na smetišti.

K vytvoření krásného retro interiéru nepotřebujete originály, stačí, když sáhnete po jejich replikách, které nabízí mnoho obchodů, protože bydlení v retro stylu se stalo velmi oblíbeným tématem mnoha domovů.

Kouzlo retro stylu objevily už i moderní interiéry, se kterými je spojován čím dál více. Doplňky z dob minulých totiž dokáží každé místnosti dodat nový rozměr.

Je však důležité vědět, jaké základní prvky a materiály jsou pro retro typické.

retro

Retro styl znamená geometrii i květiny

Asi každý si pod pojmem retro styl vybaví hlavně syté barvy, geometrické tvary i květinové vzory, které dobře vypadají nejen na stěnách, ale i na tapetách, záclonách a polštářcích. Interiér v retro stylu umocňují nápadité doplňky či nábytek vyrobený z tehdy nových syntetických materiálů jako je umakart nebo vinyl.

Z nábytku jsou nepostradatelné lisované plastové židle. Typický je také kosmický vzhled lampiček, lustrů nebo hodin. Doplňky bývají v mnoha barevných provedeních, která jsou velmi efektní i ve stříbrné barvě nebo s metalickým povrchem. Mezi typické barvy patří šedá, hořčicově žlutá, olivově zelená, jahodově červená, krémově růžová, šedozelená či blankytně modrá.

Dekorací do bytu v retro stylu stačí jen pár

V dnešní době se dekorace do bytu v retro stylu používají zásadně v rozumné míře v podobě několika výrazných kousků. Je potřeba se vyvarovat kombinování mnoha vzorů a barev dohromady, tak by vznikl kýčovitý, neútulný a nesourodý interiér.

Tipy na dekorace do bytu v retro stylu

• plakáty či plechové cedule s unikátní grafikou, kdy byla reklama ještě považována za umění
• plechové teploměry
• retro hodiny
• staré elektrospotřebiče jako jsou gramofony, kávovary, lednice nebo malá přenosná rádia
• dobové fotoaparáty

Krása retro stylu tkví mimo jiné také v tom, že je plný různých kontrastů a výrazných barev, které k sobě sladit není úplně jednoduché. Pokud byste potřebovali poradit, neváhejte mě kontaktovat.

4