Rekonstrukce panelákového a malého bytu

17.5.2016

Požadavky na životní standard se mění a především byt v panelákovém domě je zkouškou, jak efektivně využít každý volný metr. Aby měla rekonstrukce panelákového bytu smyl a především jste z ní měli radost, je dobré dodržet několik ověřených rad, ke kterým je dobré přimíchat zkušenosti a dobré nápady. Výsledek pak stojí za to.

Co generace, to jiné požadavky na bydlení

Dříve bylo běžné, že mělo obydlí jednu hlavní místnost (tzv. světnici), kde se odehrávalo celé dění domácnosti - od vaření, stolování, společenského života i spaní. Vývoj šel kupředu a za nějaký čas nastala éra panelových domů, u kterých se běžně setkáváme s rozdělením prostou například u 3+1 na dvě ložnice, malou úzkou kuchyň, obývací prostor (kde se většinou i stoluje) a koupelnu s toaletou (někdy oddělenou, jindy součástí místnosti). Typickým příkladem jsou průchozí pokoje a také velká vzdálenost mezi obývacím pokojem a kuchyní, kdy se jídlo musí nosit chodbou téměř přes celý byt.

Současné požadavky na zařízení panelového bytu plynou z odlišných zájmů, než byly dříve. Kuchyň se již striktně neodděluje od odpočinkové obývací zóny, ale bývá s obývacím pokojem propojena, aby kuchařka při přípravě oběda nebyla od rodiny odstrčena. Tím také nové vzniká na hranici kuchyně a obývací místnosti jídelní kout, který tyto dvě zóny volně propojuje. Koupelna s toaletou se upřednostňují zvlášť, ale na toaletě by nemělo chybět mini umyvadlo. Důraz je také kladen na velké množství úložných prostorů a chytré řešení dispozice.

 

Rekonstrukce panelákového bytu

Rekonstrukce panelákového bytu se odvíjí od jádra a změny dispozice, která nesmí narušit statiku. Doporučuji pustit se do rekonstrukce a úprav komplexně. Je pravda, že je to velká jednorázová investice, na druhou stranu se vše udělá naráz z gruntu, při jednom nepořádku a za 14 dní, během kterých budete třeba na chalupě, vám se řemeslníky proměníme byt v luxusní sílo.

Při první návštěvě s vámi projdu interiér, zjistím rozměry bytu a především vaši představu. Pak je již řada na mě, kdy navrhnu 3D vizualizace, díky kterým si snadno představíte hotový výsledek. Zkonzultujeme spolu jednotlivé části bytu a pustím se do komunikace s řemeslníky a nákupu dalšího vybavení. Společně zařídíme také potřebná povolená či ohlášení.

 

Rady, jak zařídit malý byt

  • lepší je drobnější nábytek, než monstrózní skříně a sedací soupravy
  • vhodný je také víceúčelový nábytek, vyklápěcí systémy či nábytek s prosklenými dvířky, které masivní plochu odlehčí
  • využívejte jednoduché tvary, linie a moderní materiály
  • prostor ušetří posuvné dveře i nábytek vyrobený na míru
  • velkou roli hraje také dobré světlo, a to jak venkovní, tak umělé
  • úložný prostor nemusí být jen u země, ale i u stropu či za posunutou příčkou
  • úložný prostor nemusí být jen pod postelí, využijte volné místo na stěně okolo postele
  • spoustu prostoru získáte také zvýšeným pódiem, na které umístíte postel či sedací soupravu
  • v malém bytě sjednoťte podlahu i barevnost stěn (v různých odstínech, lépe světlé), čímž se prostor opticky otevře
  • strop nechte bílý
  • tapety se vzorem se hodí spíše do velkých prostor, využijte spíše optickou moc zrcadel
  • nezanášejte prostor zbytečnostmi a místo stovky různých drobností nechte vyniknout 2-3 výjimečné kousky
  • to platí dvojnásob v kuchyni - každý elektrospotřebič či hrneček na lince prostor opticky zaplňuje a výsledkem je pocit stísněnosti
  • nezapomeňte na květiny, které interiér zútulní (opět platí, že méně je více)

Chcete se dozvědět více rad, jak zařídit malý interiér či byt? Chcete zkonzultovat rekonstrukci panelákového bytu? Neváhejte mě kontaktovat, ráda vám v bytovém designu poradím a pomůžu.

4