Koloniální styl bydlení je návratem ke krásám minulosti

18.3.2024

Koloniální styl bydlení představuje okouzlující spojení historie, elegance a tradičního designu. Inspirace z období rané kolonizace se v dnešní době prolíná s moderními prvky, a tím vytváří tak jedinečný a poutavý prostor. U nás je však tento styl oblíbený spíše mezi cestovateli, kteří si přivážejí ze svých cest zážitky a suvenýry, které chtějí zakomponovat do svého domova.

Odkud se vzal koloniální styl bydlení?

Koloniální styl bydlení má své kořeny v 15. století, kdy evropští osadníci přivedli svou architekturu a designové prvky na americký kontinent. Tento styl bydlení je silně spojen s klasicismem, symetrií a důrazem na detaily. Přestože má svůj původ v minulosti, dnes může být přizpůsoben moderním potřebám a vkusu.

Chci nezávazně poptat designéra 


Typické rysy koloniálního stylu

  • Symetrie a rovnováha
    Koloniální domy jsou často postaveny s důrazem na symetrii. Okna, dveře a další architektonické prvky jsou umístěny tak, aby vytvářely harmonický a vyvážený vzhled.

  • Tradiční barvy
    Používání tradičních barev, jako jsou tmavě červená, modrá a bílá, je charakteristické pro koloniální styl. Tyto barvy nejen odkazují na historii, ale také vytvářejí teplé a přívětivé prostředí.

  • Dřevěné prvky
    Koloniální bydlení zdobí bohatě zdobené dřevěné prvky, jako jsou podlahy, schodiště a nábytek. Tento materiál dodává prostoru příjemnou atmosféru a vintage vzhled.

  • Klasický nábytek
    Volba nábytku je zásadním prvkem koloniálního stylu. Preferovány jsou robustní kusy s jednoduchými liniemi a vyřezávanými detaily. Dub, javor a mahagon jsou běžnými materiály pro výrobu koloniálního nábytku.

  • Otevřené prostory
    I když jsou koloniální domy známé pro svou strukturovanost, moderní interpretace tohoto stylu klade důraz na otevřené prostory. To znamená propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje pro pohodlnější život.

Jak dostat koloniální styl do současného bydlení

Barvy a tapety - použití tradičních barev a vzorů na tapetách může okamžitě dodat koloniální atmosféru. Zkombinujte červenou, modrou nebo zelenou s bílými detaily.

Dřevo na podlaze - využijte dřevěné podlahy nebo laminát s dřevěným vzhledem, aby vaše podlahy připomínaly starý, časem ošlehaný styl.

Antikvariát a vintage nábytek - koupě nábytku v antikvariátech nebo jeho vintage replik může být skvělým způsobem, jak přinést do vašeho domova autentickou koloniální atmosféru.

Osvětlení - zvolte klasická a elegantní světla, která ladí s celkovým stylem. Lustr s kovovými detaily, stolní lampy s retro designem jsou ideální volbou.

Koloniální styl bydlení můžete přizpůsobit vašemu vkusu

Koloniální styl bydlení nabízí jedinečný pohled na minulost spojený s moderním komfortem. Nebojte se experimentovat a přizpůsobte si koloniální prvky tak, aby vyhovovaly vašemu osobnímu vkusu a potřebám. Vytvořte si domov, který nejen odráží historii, ale také poskytuje útulný a vkusný prostor pro současný život.

Moje realizace 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.

4