Hygge styl bydlení si vás přitáhne svou útulností a pohodlím

16.12.2021

Nelíbí se vám dnešní doba plná stresu a spěchu? Rádi byste našli klid a pocity radosti a štěstí alespoň ve vašem domově? Pak vám tu správnou atmosféru může navodit hygge - dánský styl života, který se promítá i do bydlení. A kde si vzít inspiraci jinde než právě u Dánů, kteří jsou údajně nejspokojenějším národem?

hygge styl

Příjemný a útulný hygge styl bydlení

S nynějšími dlouhými večery, dřívějším stmíváním a teplotám okolo nuly máme potřebu si doma vytvořit příjemné a útulné prostředí - svíčky, polštáře, přehozy a plédy, knížka s šálkem kávy nebo čaje - na to všechno jsou Dánové specialisté. Nechte se i vy vlákat do hygge stylu bydlení.

Chci nezávazně poptat bytového designéra

Co přesně znamená hygge?

Hygge je v první řadě životní styl představující šťastný a spokojený život. Ovšem úzce souvisí také se stylem bydlení, protože právě onoho štěstí se snaží docílit za pomocí domova, který musí být útulný, teplý a důvěrný. Samotné slovo hygge je zkratka od hyggeling - což je volně přeloženo jako hřejivá atmosféra, pohoda, slast, pocit bezpečí a útulná pospolitost.

Jak tedy na hygge styl bydlení?

V první řadě musí být bydlení ve hygge stylu útulné, prostorné, vzdušné a jednoduché. Zapomeňte na zbytečnosti a přeplněný interiér. Naopak se zaměřte na vše, co navozuje příjemné pocity a dobrou náladu.

Tipy jak dosáhnout hygge

  • úklid - zbavte se všeho, co působí rušivě nebo to nepotřebujete
  • osvětlení a svíčky - pro útulnou atmosféru jsou zapálené svíčky a tlumené osvětlení pomocí lampiček nebo lucerniček nepostradatelné
  • krb nebo kamna - pokud je nemáte, můžete popřemýšlet o biokrbu na líh nebo elektriku
  • vytvořte si svoje místečko, kde se budete cítit příjemně
  • koberečky, deky a polštářky - opět pomáhají vytvořit útulnou a příjemnou atmosféru, navíc vám díky nim bude tepleji
  • minimalistické doplňky - mohou být například ze dřeva
  • knihovna a knihy - k hygge neodmyslitelně patří kvůli pocitu pohody
  • kus přírody - například naaranžované větvičky ve váze, které natrháte na procházce přírodou
  • pohodlné posezení - ideálně v křesle “ušáku” nebo na pohodlné pohovce

Moje realizace 

Máte dotazy?

Pokud vás zaujal hygge styl bydlení, ráda vám s ním pomůžu. Chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.

4